Első helyen a megelőzés

Nézzünk szembe a ténnyel: nem félünk a sötétségtől, a kígyóktól, a kemény munkától, de a prosztatarák gondolatától megrémülünk.
És ez nem is csoda, figyelembe véve, hogy egyike a férfiaknál leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganatoknak. Ráadásul a prosztatarákot nem könnyű észrevenni a nagyon korai stádiumban, mivel nem mutat kifejezett jeleket. Általában lassan fejlődő, bonyolult betegség, amelyet csak akkor lehet észrevenni, ha elér egy előrehaladottabb stádiumot. A betegség korai felismerése azonban rendkívül fontos, mert úgy a férfiaknak nagyobb esélyük van a sikeres kezelésre. De hogyan lehet biztos benne, hogy nem becsül alá vagy hanyagol el valami fontosat? A jó hír az, hogy csak a rendszeres megelőző vizsgálatokra kell eljárnia.

Az orvoshoz látogatás senkinek sem a kedvenc hobbija, különösen, ha egy ilyen kényes és intim kérdésről van szó, mint a prosztata. Másrészt a jó egészség és a békében töltendő évek megérik az áldozatot. Az alapszabály az, hogy ha egyszer valaki elfújja az 50. gyertyát a születésnapi tortáján, évente egyszer keresse fel kezelőorvosát vagy az urológusát a megelőző vizsgálatok miatt.

A vizsgálat magában foglalja a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjének vizsgálatát is. A PSA a prosztatamirigysejtek által termelt fehérje. Az általuk szekretált váladék az ejakulátum részét képezi, de ugyanakkor kis mennyisége a véráramba kerül. A vérvizsgálat ezért képes kimutatni, megnövekedett szintje pedig jelzi az orvosnak, hogy a prosztatát részletesebb vizsgálatnak kell alávetni. A PSA tesztet, -amely egy viszonylag új módszer, - általában a prosztata hagyományos és jól bevált (a végbélnyíláson keresztül végzett) tapintásos vizsgálatával kombinálják, amely hasznos információkat szolgáltat a prosztata jelenlegi méretéről és határairól. Ha az orvos bármilyen patológiás elváltozást észlel, további vizsgálatokat fog javasolni.
"Rendben van." Természetesen minden férfi ezt szeretné hallani. Azonban ha a szakember mégis prosztatarákot diagnosztizál, ne essen pánikba és ne engedje, hogy a végzetes állapotról szóló sötét gondolatok eluralkodjanak az elméjében. A helyzet kétségtelenül komoly, a jó hír azonban az, hogy a betegség progressziója meglehetősen lassú, az orvostudomány minősége és lehetőségei pedig jelentősen javultak az utóbbi években, így a prosztatarák hatékonyan kezelhető. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal is, hogy a korai diagnózis sokat segíthet. Ezért ne becsülje alá a megelőzést, és ha 50 éves vagy annál idősebb, járjon rendszeresen szűrővizsgálatra. Ha pedig a rokonságban már előfordult a betegség, kezdje el már 40 éves korában. Különösen igaz a prosztatarák esetében, hogy a végzet a felkészülteket kedveli.
Első helyen a megelőzés