KÉRDÉSEK & VÁLASZOK
 

Itt megtalálja a leggyakrabban feltett kérdéseket. Ha egyéb kérdése lenne, csak töltse ki ezt az anonim űrlapot, és szakértőink szívesen válaszolnak.

A prosztatáról

Honnan tudhatom, hogy prosztata problémáim vannak?

Férfiaknál az életkor előrehaladtával megjelenhetnek a prosztataproblémák.

A prosztataproblémák első jelei (az akut gyulladás kivételével) tipikusan nagyon lassan jelennek meg, és nem túl bosszantóak, ezért a férfiak gyakran nem figyelnek rá vagy egyszerűen növekvő életkoruknak tulajdonítják.

A kezdeti tünetek, amikor el kell kezdeni jobban odafigyelni:

 • a vizeletáram gyengülése,
 • akadozó vizelet,
 • nehéz vizeletürítés  - pl. erőlködni kell a vizeletürítés megkezdésekor.

Ezenkívül a következő problémák fordulhatnak elő:

 • gyakoribb vizeletürítés, mint korábban,
 • idegesítően sürgető vizelési inger az éjszaka folyamán többször,
 • telt húgyhólyag érzése még a vizeletürítés befejezése után is,
 • vizeletszivárgás,
 • súlyos esetekben inkontinencia. 

Érdekesség, hogy a prosztata nagysága nem mindig kapcsolható közvetlenül a tünetek súlyosságához. A tünetek szubjektív leírása ezért szerves része az orvosi prosztata vizsgálatnak.

Mit jelent a BPH?
A BPH, azaz benignus prosztata hiperplázia (magyarul: jóindulatú prosztata megnagyobbodás) egy gyakori prosztataprobléma, amely általában az 50 év feletti férfiakat érinti. A növekvő prosztata összenyomja a rajta keresztül futó húgycsövet. Ezért a BPH negatívan befolyásolhatja a vizeletürítést is, pl. gyengülő vizeletáram, gyakori vizeletürítés, stb.
További információért kattintson ide.
Milyen orvoshoz kell fordulnom a prosztata problémámmal?
A háziorvos elvégezheti a megelőző és az alapvizsgálatot, és amennyiben indokoltnak tartja, urológus felkeresését fogja javasolni.
Mikor kell orvoshoz fordulnom?
Alhasi fájdalom, vizeletürítés során tapasztalt fájdalom vagy véres vizelet esetén késedelem nélkül forduljon orvoshoz. De orvosi vizsgálatot javaslunk vizeletürítési problémák, illetve azok súlyosbodása esetén is.
Milyen a prosztatavizsgálat?
A standard vizsgálat az egyéni tünetek, a vér- és a vizeletvizsgálat eredményeinek átfogó értékeléséből, valamint a végbélnyíláson keresztül végzett tapintásos vizsgálatból áll. További információkért kattintson ide.
Mi az a PSA?
A prosztata-specifikus antigén (PSA) egy olyan fehérje, amelyet csak a prosztatamirigy sejtjei termelnek. Megtalálható a prosztataváladékban, illetve kis mértékben bekerül a véráramba. A PSA-szint ezért vérvizsgálattal könnyen kimutatható.

A PSA-teszt a prosztata elváltozások (prosztata-megnagyobbodás, gyulladás, stb.) általános értékelésének egyik módszere. De a PSA értéke függ az életkortól, a prosztata méretétől és az általános egészségi állapottól is. Ezért a pontos diagnózis felállításához az orvos további vizsgálatokat végez.
Az életmód megváltoztatása segíthet megnagyobbodott prosztata esetén?
Kisebb életmódbeli változtatások csökkenthetik a tüneteket. Például:
 • Az alacsonyabb esti folyadékbevitel csökkentheti az éjszakai vizelések gyakoriságát.
 • Az alkoholfogyasztás vagy a kávéfogyasztás korlátozásával elkerülheti a húgyhólyag irritálását, ami vizelési ingert idéz elő, még akkor is, ha a hólyag még nincs tele.
 • Az ülő helyzetben történő vizeletürítés elősegíti a hólyag jobb kiürülését.
 • Az ülőmunkával járó életmód negatív hatással van a prosztatára, így rendszeres testmozgás (séta, stb.) ajánlott a hét több napján.
Milyen kezelést fog javasolni az orvos?

Az orvos a vizsgálat és a diagnózis alapján megfelelő kezelést fog javasolni. A javasolt kezelés a tünetek "súlyosságától" is függ.

A BPH első szakaszában (enyhe húgyúti problémák esetén) az orvos általában csak az úgynevezett "éber várakozást", azaz állapotának gondos megfigyelését javasolja életmód-váltással. Az első tünetek megjelenésekor hasznos lehet olyan étrend-kiegészítők alkalmazása is, amelyek támogatják a prosztata és a húgyutak megfelelő működését.

Ha a tünetek súlyosbodnak vagy megnagyobbodott prosztata súlyosabb eseteiben, az orvos meg fogja kezdeni a kezelést. A leggyakrabban ajánlott kezelés a tünetek mértékétől függően jelenleg:

 • szabalpálmát (törpepálmát) tartalmazó növényi készítmények,
 • alfa-blokkolók
 • 5-alfa-reduktáz inhibitorok.

Az orvos csak súlyos komplikációk esetén fog valamilyen sebészeti beavatkozást javasolni.

A Prostenal®

Miért használjam a Prostenal® MAX-ot?
A Prostenal® MAX olyan hatóanyagokat tartalmaz (törpepálma, csalán, cink), amelyek támogatják a prosztata és a húgyutak megfelelő működését.
A hagyományosan alkalmazott növényi kivonatok és a legfrissebb tudományos eredmények ismerete alapján fejlesztették ki.

A készítmény magas minőségét a következők biztosítják:
 • A hatékony alapanyagok feldolgozásának egyedi módja,
 • Az idők során már bizonyított megbízható gyártó minőségi garanciája,
 • A terméket a gyógyszeripari minőségbiztosításban alkalmazott GMP-tanúsítvánnyal rendelkező gyártó gyártja.
Hogyan kell alkalmazni a Prostenal® MAX-ot?
A Prostenal® MAX hatóanyagai révén már napi egy tablettával hozzájárul prosztatája egészséges működéséhez!
Mennyi idő alatt fejti ki hatását a Prostenal® MAX-ot?
A Prostenal® alkalmazása hosszú távon javasolt a prosztata egészségének megőrzése céljából, ezért azt javasoljuk hogy minimum 2-3 hónapon át folyamatosan használja.
A Prostenal® MAX-ot bevehetem gyógyszerekkel egyidejűleg?
A Prostenal® MAX étrend-kiegészítő, növényi kivonatok (törpepálma és csalán), valamint a cink kombinációja. Egyelőre nincsenek ismert kölcsönhatások, de azt javasoljuk, hogy konzultáljon kezelőorvosával a Prostenal® MAX bevétele előtt, ha  gyógyszert szed.
A Prostenal® MAX-nak van mellékhatása?
A Prostenal® MAX étrend-kiegészítő, melynek egyelőre a megadott dózisban alkalmazva nincsenek ismert mellékhatásai. Mindazonáltal tanácsos a Prostenal® MAX-ot folyadékkal és étellel bevenni, hogy elkerülje a ritka, mégis lehetséges gyomorproblémákat.
Cukorbeteg vagyok. Biztonságos a Prostenal® MAX alkalmazása?
A Prostenal® MAX nem tartalmaz cukrot vagy más szacharidot.
A Prostenal® MAX támogathatja a megfelelő szexuális működést is?
Igen. A törpepálma segíti a vizelést és a férfiak egészséges reproduktivitását, illetve hozzájárul a prosztata egészséges működéséhez. A cink hozzájárul a vér megfelelő tesztoszteron szintjének fenntartásához, szerepet játszik a termékenység és szaporodás folyamataiban.
Nem találta a választ mindazokra, amiket szeretne tudni a prosztatáról és a Prostenalról?

Nyugodtan kérdezzen!​

Nyilvános kérdés: