A testmozgás, mint univerzális gyógymód

Az egészséges prosztatát nem adják ingyen, ugye? Minden orvos egyetért abban, hogy az aktív és egészséges életmód alapvető fontosságú.
A rendszeres testmozgás az egyik leghatékonyabb módja a megnagyobbodott prosztata elleni harcnak, mely az úgynevezett benignus (jóindulatú) prosztata hiperplázia (BPH) következménye. Még a rövid, de rendszeres testmozgás is - ideális esetben minden nap, - segíthet megőrizni a fittséget és az optimális testsúlyt, mivel részben az elhízás is felelős a prosztata betegségeiért.
De hogyan kell nekilátni? Próbáljon meg sétálni, kocogni, teniszezni vagy ugrókötelezni. Ezek a leghatékonyabb fizikai aktivitások, amelyek hatással vannak a prosztatára. Ideális esetben ezek az aerob mozgásformák kombinálhatók állóképesség javító mozgásformákkal, mint például az úszás vagy az olyan fitnesz gyakorlatok, mint a felülés, fekvőtámasz vagy súlyemelés. Nem kell lemondania a kerékpározásról sem. Azonban használjon párnázott biciklisnadrágot és speciális nyerget, hogy elkerülje a prosztatájára nehezedő nyomást. Továbbá kerülje a szabadtéri sporttevékenységeket nagyon hideg időben, hogy megelőzze a megfázást.

A prosztataproblémák megelőzése kapcsán meg kell említetünk egy osztrák orvos, Kegel nevét, aki gyakorlatokat dolgozott ki a kismedencei izomzat erősítésére, melyek az ágyéki ízület és a keresztcsont között helyezkednek el. Fontos: bár a gyakorlatok nagyon hatékonynak bizonyultak, nem mindenkinek javasoltak. Azoknak a férfiaknak például, akik krónikus prosztatagyulladásban vagy krónikus kismedencei fájdalom-szindrómában szenvednek - amelyekben a kismedencei izmok lazítására van szükség - kerülniük kell. Azok azonban, akiknek orvosa javasolja a Kegel-gyakorlatot, számos előnyt élvezhetnek. A gyakorlat nagyon könnyű, és gyakorlatilag bárhol kivitelezhető anélkül, hogy bárki észrevenné, ráadásul nem kerül egy fillérbe se. Egyszerűen a kismedence izomzat ismételt összehúzódásán alapszik. A férfi test ezen részének célzott erősítése nemcsak hatékonyan segíti a vizeletürítés kontrollálását, hanem javítja a szexuális működést is, nem beszélve pozitív hatásáról a férfi önbizalmára.

A másik mozgásforma, amely szintén jótékony hatással van a prosztatára, a jóga, mely egyszerű mozdulatokon alapul. A hatha jóga például segít prosztata gyulladás esetén olyan gyakorlatokon keresztül, amelyek csodálatosan lazítják a kismedencei szerveket és javítják azok vérkeringését. A hormonális jógaterápia férfiak számára egy dinamikus gyakorlatsor, mely aktiválja a specifikus mirigyeket, különösen a heréket, a mellékveséket, a pajzsmirigyet és a hipofízist.

Ha a legjobbat szeretné a prosztatájának, akkor elengedhetetlen a testmozgás. Még ha eleinte vonakodik is és sokat kell győzködni, az eredmény megéri. Mozogjon rendszeresen, fogyasszon sok folyadékot, étkezzen egészségesen, azaz tartsa fenn pozitív hozzáállását az élethez. Látni fogja, hogy a dolgok rendben maradnak! 
A testmozgás, mint univerzális gyógymód