Tesztoszteron

Tud róla, de mégsincsenek álmatlan éjszakái miatta. Talán beszélt róla a barátaival, köszönhetően a hajhullásnak vagy a sportban való visszaéléseknek. Igen, ez a dopping, amely képes csodálatosan felépíteni az izomtömeget, regenerálni a testet és erővel tölteni meg.
De a tesztoszteron leginkább egy hormon, melynek 2/3-át a herék állítják elő, és egyebek mellett a szexuális vágyunkért is felelős. A rossz hír az, hogy szintje az öregedés folyamán csökken. Minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb tesztoszteront termel a szervezetünk. Ez a folyamat már 30 év körül elkezdődik, és minden egyes évben körülbelül további 1%-kal csökken. Az alacsony tesztoszteron-szint jelei azonban általában nem jelentkeznek 50 éves kor előtt. Ez egy visszafordíthatatlan biológiai folyamat, amely előbb vagy utóbb mindannyiunkat érint. Ahogy már említettük, a tesztoszteron befolyásolja a libidónkat és a szexuális vágyunkat. Továbbá az erekcióra is hatással van. Befolyásolja azokat az agyi receptorokat, amelyek kémiai reakciókkal stimulálják az erektilis szöveteket. De sokkal többről van itt szó. Az alacsony tesztoszteron-szint felelős az izomtömeg elvesztéséért és annak zsírszövettel való helyettesítéséért, valamint a csontok elvékonyodásáért, amely csontritkuláshoz vezethet.
Elgondolkodott már azon, hogy miért van kevesebb energiája, miért érzi magát kimerültnek és kedvetlennek, vagy mi lehet az oka annak, hogy álmatlanságban szenved? Valószínűleg mindez a tesztoszteron miatt van, amely jelentősen befolyásolja mentális jólétünket és lelkiállapotunkat.
A férfi hormonszint csökkenése kéz a kézben jár az úgynevezett andropauzával, vagyis az öregedő férfi szindrómával, mely nagyon sok tekintetben összehasonlítható a nők menopauzájával. Azonban míg az ösztrogén-szint csökkenése a nőknél gyorsan történik,  a férfiak tesztoszteron-szintje fokozatosan, hosszú időn keresztül csökken le.
De hogyan határozható meg a tesztoszteron-szint? Szerencsére az ún. megelőző vizsgálatok alkalmával ez könnyen megtehető, egy sima vérvétellel. Ha a vizsgálat alacsonyabb férfi hormon szintet mutat, akkor sem kell azonnal pánikba esni. Ha nincsenek komolyabb problémái, nincs szükség kezelésre. Ha az orvos úgy dönt, hogy az aktív gondoskodás nem elegendő, valószínűleg hormonpótló terápiát fog előírni, amely rendszeresen pótolni fogja a hiányzó hormont tabletta, injekció vagy bőrön alkalmazandó gél formájában.

Mindent összevetve, a tesztoszteron-szint csökkenése az öregedés szerves része, és nem kell, hogy álmatlan éjszakái legyenek miatta. Természetes, hogy fokozatosan elveszítjük szexuális vágyunkat, és reggeli erekcióink száma is csökken. A normál tesztoszteron-szint fenntartása bizonyos hatóanyagok (pl. a cink) segítségével támogatható, így a csökkenés negatív hatásai csak később jelentkeznek. Mi több, tapasztalatokat és több szabadidőt nyerhetünk, amely új "dimenziókra" nyit számunkra kaput. Szép kilátások!