Prosztatarák

A prosztatarák az egyik leggyakoribb rák típus a férfiaknál. Körülbelül  hat férfiből egyet diagnosztizálnak prosztatarákkal életében, de mivel a prosztatarák általában lassan növekszik, a sikeres kezelés esélye nagy, különösen akkor, ha időben észlelik. 
Ezért a rendszeres szűrővizsgálat nagyon fontos az 50 éves vagy idősebb férfiak számára. Valójában a prosztatarákot az esetek túlnyomó többségében véletlenszerűen, a vér emelkedett prosztata-specifikus antigén (PSA) szintje alapján állapítják meg.
A prosztatarák kockázata növekszik az életkorral (három prosztatarákban szenvedő férfi közül kettő 65 évesnél idősebb). A családi öröklődés egy másik tényező lehet: ha az apa vagy a testvér  prosztatarákkal küzd, az megduplázza a kockázat esélyét. Azok a férfiak is nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akik magas zsírtartalmú étrendet követnek.

Tünetek

Ha olyan problémákkal küzd, mint például a sürgető vizelési inger vagy vizelet csöpögés, vagy erekciós problémák, ezt mindenképpen beszélje meg háziorvosával vagy urológusával. 
A prosztatarák hasonló tüneteket okozhat, mint a BPH, ezért csak az orvosi vizsgálat teszi a korai stádiumban lévő rák diagnózisának kizárását vagy megerősítését.
Ha véres vizeletet vagy spermát tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz! 

Kezelés

Annak megállapításához, hogy rák okozza-e prosztata tüneteit, orvosa kérdéseket fog feltenni múltbeli egészségügyi problémáiról, családja kórtörténetéről és el fogja végezni a standard prosztata vizsgálatot, beleértve a PSA vérszintjének ellenőrzését, amelynek emelkedett szintje a prosztatarák egyik mutatója (a PSA emelkedését azonban más állapotok is okozhatják, mint például a prosztatagyulladás).
Amennyiben ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy lehet rákos megbetegedése, orvosa el fogja küldeni az urológiára prosztata biopsziára, amely kulcsfontosságú a végső diagnózis szempontjából.

A prosztatarák kezelési módja számos tényezőtől függ, például a betegség stádiumától, az életkortól és az általános egészségi állapottól. Az orvostudomány elmúlt években történő gyors fejlődése lehetővé teszi, hogy a kezelést szakképzett urológusok végezzék, akik elmagyarázzák a legmegfelelőbb kezelési opciókat, és javaslatot tesznek.