Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás vagy prosztatitisz komplex és diffúz állapot. A legtöbb prosztata problémával ellentétben a prosztatagyulladás gyakrabban fordul elő fiatal és középkorú férfiaknál. A férfiak mindössze 5-10%-ánál alakul ki prosztatagyulladása életük során. 

Tünetek

A prosztatagyulladás különböző tünetekkel jellemezhető típusától függően, de általában a közös tünet az intim területen tapasztalt fájdalom (az aszimptomatikus prosztatitisz kivételével). 
A legtöbb esetben az érintettek az alábbiakat tapasztalják:

  • alhasi fájdalom a gát vagy a hólyag környékén

  • gyakori sürgető vizelési inger, fájdalom vizelés vagy ejakuláció közben.

Bakteriális fertőzés esetén hidegrázás és láz is előfordulhat.

A prosztatagyulladás típusai és kezelése

Akut bakteriális prosztatagyulladás

Az akut bakteriális prosztatagyulladás gyorsan kezdődik lázzal, hidegrázással és az akut fertőzés egyéb tüneteivel.
A gyulladás akkor alakul ki, ha a baktériumok megtelepednek a prosztatamirigyben. A tünetek a következők:

  • hidegrázás
  • magas láz (39-40 °C)
  • gyakori és fájdalmas vizeletürítés.

Ha a fent említett tüneteket tapasztalja, azonnal keresse fel urológusát. Az antibiotikumokkal végzett kezelés hatékony a bakteriális fertőzésekre, mindazonáltal néha egy rövidebb kórházi ápolás is szükséges lehet.


Bizonyos esetekben a fertőzés újra és újra megjelenik. Ez a krónikus bakteriális prosztatagyulladás jellemzője.

Krónikus prosztatagyulladás

A krónikus prosztatagyulladás (vagy krónikus kismedencei fájdalom szindróma) a leggyakoribb típusú prosztatagyulladás, amelynek fő jele a több mint 3 hónapig tartó fájdalom a nemi szervekben, az alhasban vagy a deréktájon.
A krónikus kismedencei fájdalom-szindróma terápiája sokkal nehezebb, mint az akut prosztatagyulladásé, mert az okot általában nehéz megtalálni (ha nem az akut prosztatitis több egymás utáni kitörése után következik be). Egy sor vizsgálatra van szükség a megfelelő kezelés megkezdése előtt, amely általában gyógyszerek és életmódbeli változások kombinációja.

Tünetmentes prosztatagyulladás

A tünetmentes prosztatagyulladás azt jelenti, hogy a prosztata gyulladt, de a beteg nem érez zavaró tüneteket. Fennáll annak a veszélye, hogy ez a fajta prosztatagyulladás meddőséghez vezet.