Prosztata vizsgálat

A különböző prosztata betegségek egyes stádiumokban hasonló tüneteket mutathatnak, ezért az orvos rendszerint számos vizsgálatot elvégez, amelyek kizárják vagy megerősítik prosztataspecifikus problémáit.
Az orvosi találkozó  rendszerint egy beszélgetéssel kezdődik, annak érdekében, hogy az orvos minél több információt gyűjtsön az összes létező nehézségről és életkörülményről, és értékelje az örökletes kockázatot.
Az orvos kérheti, hogy töltse ki az IPSS kérdőívet (International Prostate Symptom Score), amely segíteni fog neki abban, hogy jobban tisztázza az egyes tüneteket és azok gyakoriságát. Itt is kitöltheti a kérdőívet, és azonnal megkaphatja az eredményt.
A standard lépések a következők:

  • Vizeletelemzés a húgyútrendszerben esetlegesen előforduló fertőzés vagy vér vizeletben való megjelenésének kimutatására.
  • PSA-vérvizsgálat, ahol a megemlekedett PSA-szint utalhat a prosztatában bekövetkező változásokra.
  • A prosztata végbélen keresztül történő kitapintásos vizsgálata, amely lehetővé teszi az orvos számára méretének, alakjának és konzisztenciájának felmérését. Ez a vizsgálat sok férfi számára "rémálom", bár az elképzelésük róla általában félelmetesebb, mint maga a vizsgálat. Ez a gyors vizsgálat fontos lehet a rák korai felismerésében is.

Az uroloógus által elvégzett egyéb tesztek:

  • Uroflowmetria - ebben az egyszerű vizsgálatban a beteg vizeletetet ad egy speciális tartályba, amely elektronikusan rögzíti a vizelet áramát. Ez a vizsgálat megmutatja, hogy a megnagyobbodott prosztata blokkolja-e a húgycsövet.
  • A prosztata ultrahangvizsgálata segíti a prosztata térfogatának mérését, valamint segít felderíteni egyéb lehetséges komplikációkat, amelyek, együttesen a megnagyobbodott állapottal, tovább súlyosbíthatják a tüneteket és/vagy befolyásolhatják a kiválasztott kezelési módszert.