Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia, röviden BPH)

A BPH  a leggyakrabban diagnosztizált urológiai betegség az 50 év feletti férfiaknál. Okai még nem teljesen ismertek, de úgy tűnik, hogy összefüggésben áll a hormonális változásokkal, amelyek támogatják a prosztata növekedését. Mivel a prosztata fokozatosan nő, összenyomja a húgycsövet és irritálja a húgyhólyagot, ami negatívan befolyásolhatja a vizelés minőségét.

Milyen tünetek jelentkezhetnek a BPH-val kapcsolatban?

A megnagyobbodott prosztata különböző módokon befolyásolhatja a vizeletürítést, és a tünetek kombinációja és "súlyossága" egyénenként is eltérő lehet. Ráadásul nincs közvetlen kapcsolat a prosztata mérete és a szubjektív vizeletürítési problémák között.
A jobb megértés érdekében a tünetek a következő csoportokba oszthatók:

Ürítési tünetek:

 • gyenge vizeletsugár
 • nehézség a vizelés megkezdésében (több időre vagy nagyobb nyomásra van szükség, amíg elkezd folyni, stb.)
 • akadozó vizeletsugár
 • szétváló sugarú vagy fröccsenő vizelet
 • hosszan tartó vizelés
 • teli húgyhólyag érzése közvetlenül a vizeletürítés befejezése után is
 • vizeletcsöpögés a vizeletürítés végén vagy röviddel utána

Tartási tünetek:

 • gyakoribb vizelési inger
 • gyakori éjszakai mosdóhasználat (nocturia)
 • sürgető vizelési inger
 • vizeletszivárgás (inkontinencia).

A prosztata támogatása és a kezelése

Figyelmes várakozás:
Ha jóindulatú prosztatamegnagyobbodást diagnosztizálnak, de nem szenved bosszantó problémáktól a vizelés alatt, ami negatívan befolyásolná az életminőségét, az orvos általában úgynevezett éber várakozást javasol. Más szóval elmagyarázza a betegség jellegét, javaslatot tesz az életmód megváltoztatására, melynek célja a tünetek csökkentése, és több hónapos intervallumban visszahívja Önt rendszeres ellenőrzésekre. Így a következő hónapok (vagy akár évek) alatt figyelemmel kíséri az állapotát, és ha a tünetek rosszabbodnak, akkor időben elkezdi a kezelést. Amikor az első tünetek megjelennek, ajánlott étrend-kiegészítők alkalmazása a prosztata és a húgyutak megfelelő működésének támogatására.

Növényi készítmények
Ezek a készítmények olyan növényi kivonatokból készültek, amelyek bizonyítottan (tudományos vizsgálatok és / vagy hagyományos felhasználás alapján) pozitív hatással vannak a prosztata és a húgyúti szervek működésére enyhe vagy mérsékelt tünetek esetén. A legelterjedtebb kivonatok pl. a fűrészpálma és a csalán. Ezeknek a természetes összetevőknek a tagadhatatlan előnye az is, hogy használatuk alapvetően nem okoz mellékhatásokat.
Sebészeti megoldás 
Csak súlyos szövődmények (pl. húgycsőelzáródás) esetén kerül sor arra, hogy az orvos fontolóra veszi a sebészeti megoldást. Az orvostudomány legutóbbi fejlődésének köszönhetően az urológusok például úgynevezett minimálisan invazív módszereket választhatnak ki, amelyek minimális komplikációs kockázattal járnak, és lehetővé teszik a rövidebb  gyógyulást.