Fogyasszunk alkoholt vagy sem ?

Miért tűnik úgy, hogy az alkohol és az idős kor nem "jönnek ki jól egymással"? Nem szoktunk elrontani egy partit, és egész éjjel tudnánk inni. Azonban, ahogy elértük a 40-et, már csak félerővel toljuk, és másnap reggel fáradtnak érezzük magunkat.
Nem érdemes aggódni, mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk. Tény, hogy az emberi szervezet minden egyes múló évvel egyre nehezebben birkózik meg az alkohollal. Ennek számos oka van. Az első, hogy kijövünk a gyakorlatból. Gondtalan fiatalkorunkhoz képest sokkal több a megoldandó feladat és probléma, a lehetőségek pedig egyre szűkösebbek. Ezért logikusan csökken az alkohol iránti toleranciánk. Még akkor sem küzdhetünk testünk korral járó fizikai változásai ellen, ha megpróbálunk visszatérni a korábbi gyakorlathoz. 

A tudósok szerint az emberi szervezet 25 és 29 éves kor között tudja legjobban kezelni az alkoholt. Később az alkohol-anyagcsere romlik. Ennek egyik oka a test anyagcseréjének fokozatos lelassulása, amely többek között befolyásolja az alkohol anyagcseréjét is. Testünk továbbá egyre kevesebb és kevesebb vizet tart meg, amelyben az alkohol oldódhat. Az izomtömeg elvesztésével és a zsírtömeg növekedésével (az izmok nagyjából 75% vizet tartalmaznak, míg a zsírszövet csak 10%-ot), nem csoda, hogy a szervezetünk nehezen birkózik meg az alkohollal.
Végül, de nem utolsósorban a májunk az életkor előrehaladtával természetesen megnagyobbodik. Azonban a vérkeringése csökken, és a májsejtek, az ún. hepatociták száma, valamint bizonyos enzimek, például az alkohol metabolizmusában létfontosságú dehidrogenázok száma is csökken.

Szóval inni vagy nem inni? Mint látható, számos olyan ok létezik, ami miatt az időskori alkoholfogyasztást korlátozni kell. Nemcsak a fizikai változásokról van szó, de fennáll annak a veszélye is, hogy ha az alkoholt bizonyos gyógyszerekkel együtt fogyasztják, veszélyes mértékben fokozódhat azok hatása. Ezenkívül minden orvos megerősíti, hogy az alkohol károsítja a szívet, a vérkeringést, a májat és a memóriát. Másrészről, semmit nem szabad túlzásba vinni, ezért nem kell teljes absztinenciát fogadni. Egy pohár bort vagy kettőt jó társaságban el lehet fogyasztani, biztosan nem fog megártani.
Fogyasszunk alkoholt vagy sem ?