A test, mint bizonyíték

Aki azt mondja, hogy az öregedés egy kicsit sem aggasztja, az valószínűleg nehezen fogadja el a tényt, és csak becsapja önmagát. Az öregedés nem egy olyan folyamat, amit valaki önként választana. Azonban igazságos, és végül mindannyiunknak szembe kell néznie vele, kivétel nélkül. Természetesen az öregedés genetikailag meghatározott, ezért nem tudunk változtatni rajta. Bár bizonyos mértékig befolyásolhatjuk, és lassíthatjuk a hatását.
Hogyan? Azaz hogyan kezeljük mostantól a testünket? Milyen életmódot kövessünk, mit együnk és igyunk, és hogyan reagáljunk a körülöttünk lévő világra?
"Tükröm-tükröm, mondd meg nékem, hová lett az én fiatal, rugalmas testem?" Vegye könnyebben... időről-időre mindenki felteszi ugyanezt a kérdést, amikor a tükörbe néz. Az öregedés folyamata számos változást idéz elő a testünkben: többek között az izomtömeg csökkenését, mintha egyre "haloványabb" lenne a testünk. Középkorban az izomsejt-képződés képessége kb. 30%-kal csökken, időskorban pedig már csaknem a felével. Ez volt a rossz hír. És most következzék a jó: van rá mód, hogy pozitívan befolyásoljuk az izomtömeg mennyiségét. A legfrissebb tanulmányok azt mutatják, hogy még a kilencvenévesek is tudnak izomtömeget növelni! És ebben nincs semmi varázslat.

A fiatalság elixírje, a testmozgás
Őszintén, mennyi időt tölt napközben az újság, az internet vagy a televízió társaságában? Néhány órát? Akkor biztosan talál 30 percet, hogy megmozgassa a testét. Napi fél órányi edzés csodákat tehet a testével. A testmozgás különösen nagyon fontos idős korban, aminek az egyik oka az, hogy a test sejtjei az idők során elveszítik hatékony energiatermelő képességüket. Menjen például úszni, vagy próbálja ki az egyszerű fitness gyaloglást. De kipróbálhatja a jógát vagy a pilatest is, amelyek nem túl megerőltetőek, de természetesen feszesítik az izmokat. Az ugrókötelezés, a bringázás, a felülések, a fekvőtámaszok, a guggolás pedig kiváló kardiogyakorlatok. Ha rövid ideig keményen edzünk, akkor a pulzusszám növekedni fog, és a szervezet elkezdi termelni az öregedésgátló hormonokat, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a szövetekre és a szervekre.

Még ha nincs is mindig kedve a testmozgáshoz, próbáljon meg szigorú és következetes lenni önmagával. A rendszeres mindennapi fizikai aktivitás sokkal nagyobb hatásfokú, mint ha hetente egyszer elmegy futni egy nagyot, mert bűntudatot érez. Hamarosan remekül érzi majd magát, és mindent, beleértve az öregedést is, jobb fényben lát majd. Fogyasszon napközben elegendő folyadékot, és ügyeljen a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre. Használjon antioxidánsokat, és határozottan ne távolítsa el a zsírokat az étrendjéből. Ezek nagyon fontosak egy öregedő szervezet számára, mivel segítenek olyan fontos hormonok megújításában, mint például a tesztoszteron. Ha eleget alszik, jó a hangulata és kerüli a stresszt, akkor már minden aduász az Ön kezében van!
A test, mint bizonyíték