A prosztatamirigy növekedése

A prosztata megnagyobbodása szinte minden férfinél előfordul, ahogy idősödnek. Bár a prosztata - legtöbb esetben jóindulatú - megnagyobbodása 40 éves kor előtt ritkán okoz tüneteket, az előfordulás gyakorisága és a tünetek a korral sokasodnak. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás szinte minden második 50 évesnél idősebb férfit érinti.

A gesztenye nagyságú prosztata olyan szerv, amely folyamatosan nő az élet folyamán.
Születéskor a prosztata súlya csak néhány gramm. A prosztata fiziológiai növekedése pubertáskorban kezdődik a szexuális érés során, és körülbelül 20 éves korra a prosztata eléri felnőttkori méretét. A második növekedési periódus 30 éves kor után kezdődik. Mire egy férfi eléri a 40 éves kort, a dióméretű prosztata kajszibarack méretűre növekedhet. Mire eléri a 60 éves kort, még nagyobb lehet!

A prosztata növekedését befolyásoló tényezők

 

A következő tényezők jelenléte esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki jóindulatú prosztata-megnagyobbodás:
- 40 éves és idősebb életkor
- örökletes hajlam (előfordulás  a családban)
- olyan egészségügyi állapotok mint elhízás, szív- és keringési betegségek, valamint 2-es típusú cukorbetegség
- testmozgás hiánya;
a prosztata megnagyobbodásának tényleges oka azonban még mindig ismeretlen.
Az öregedéssel összefüggő tényezők és a herék sejtjeiben bekövetkező változások szerepet játszhatnak a mirigy növekedésében, valamint a vér tesztoszteron szintjében.
A férfiak szervezete tesztoszteront, egy férfi nemi hormont termel egész életük során. A tesztoszteron a felelős a férfi nem jelleg kialakulásáért, beleértve az izomtömeget és az erőt, a zsíreloszlást, a csonttömeget, az arcszőrzet növekedését, a hangváltozást és a szexuális vágy mértékét. A tesztoszteron ezután dihidrotesztoszteronné (DHT) egy másik férfi nemi hormonná alakul át, amely szerepet játszik a prosztata fejlődésében és növekedésében. A korral csökken az aktív tesztoszteron mennyisége a vérben. 
Egyes kutatások rámutattak arra, hogy habár idősebb férfiaknál a vér tesztoszteron szintje csökkent, szervezetük továbbra is termel DHT-t, amely nagy mennyiségben felhalmozódik a prosztatában. A DHT felhalmozódása pedig okozhatja a prosztata sejtek növekedését.
Egy másik elmélet arra a tényre összpontosít, hogy a tesztoszteron mellett a férfiak szervezete kis mennyiségű ösztrogént, azaz női hormont is termel. A tudományos tanulmányok azt sugallják, hogy jóindulatú prosztata-megnagyobbodás amiatt is kialakulhat, hogy az ösztrogén prosztatán belüli magasabb szintje fokozza azoknak az anyagoknak az aktivitását, amelyek elősegítik a prosztata sejtek növekedését.

A prosztata megnövekedésének következményei

 

Mivel a prosztata körbeöleli a húgycsövet, megnövekedése során összenyomhatja azt így akadályozva a vizelet áthaladását.
Ahogy a húgycső szűkül, a húgyhólyag még erőteljesebben húzódik össze hogy képes legyen a vizeletet űrítésére.

Idővel a húgyhólyag izomzata fokozatosan vastagabbá és túlságosan érzékenyé válhat; a húgyhólyag akkor is összehúzódik, amikor kis mennyiségű vizeletet tartalmaz, így gyakori vizelési ingert okoz..
Végül a húgyhólyag izomzata nem tudja leküzdeni a szűkült húgycső hatását, így a vizelet a hólyagban marad, és nem ürül ki teljesen..
Ha a hólyag nem ürül teljesen, fennáll a húgyúti fertőzések kialakulásának veszélye. Más súlyos problémák is kialakulhatnak az idő múlásával, beleértve a hólyagkövességet, a véres vizeletet vagy az inkontinenciát.